Al-Aqidah al-Islamiyah Bashri al-Marghubi In Turkish

ALLAH TEALA’YI TANIMAK

Allah’ın zorunlu sıfatları nelerdir?
Allah’ın 20 zorunlu sıfatı vardır: Var, Evvel, Ebedi, Yaratılmışlardan farklı, Kendi kendine ayakta duran, Bir, Güçlü, Dileyen, Bilen, Yaşayan, İşiten, Gören, Konuşan, Yüce, Dileyen, Bilen, Yaşayan, İşiten, Gören, Konuşan.

Allah’ın imkansız sıfatları nelerdir?
Allah’ın 20 imkansız sıfatı vardır: Yok, Yeni, Bozuk, Yaratıklara benzer, Yer ve yenilenmeye muhtaç, Çok, Zayıf, Zorlanmış, Aptal, Ölü, Sağır, Kör, Dilsiz, Hepsi Zayıf, Hepsi Zorlanmış, Hepsi Aptal, Hepsi Ölü, Hepsi Sağır, Hepsi Kör, Hepsi Dilsiz.

Allah için caiz (izin verilen) sıfatlar nelerdir?
Allah için caiz olan bir sıfat vardır ki, o da mümkün olan her şeyi yapmak veya terk etmektir. Allah swt. Dedi ki: “Eğer O dilerse size mutlaka merhamet eder ve eğer dilerse size mutlaka azap eder. (QS. Al-Isro’54)

Varoluşun anlamı nedir ve bunun kanıtı nedir?
Vücudun anlamı, Yüce Allah’ın varlığının tespiti ve kesinliğidir. Kanıt, tüm bu yaratıkların varlığıdır, çünkü eğer Allah yoksa, bu Allah’ın var olmadığı anlamına gelir ve eğer Allah var olmasaydı, tüm bu yaratıklar bulunamazdı. Allah Teâlâ şöyle buyurur

“Üç kişi arasında gizli bir konuşma olmaz, ama O dördüncü kişidir. Ve beş kişi yoktur, ama O altıncı kişidir. Ne bir eksik ne de bir fazla vardır; nerede olurlarsa olsunlar, O mutlaka onlarla beraberdir.” (QS. Al Mujaadilah7)


Kıdemin anlamı nedir ve bunun kanıtı nedir?
Kıdemin anlamı, Allah’ın varlığının bir başlangıcının olmamasıdır.
Bunun delili, Allah’ın var olan her şeyi yaratmış olmasıdır ve eğer bir şey Allah’ın varlığından önce yaratılmışsa, bu Allah’ın yeni bir varlık olduğu anlamına gelir ve bu yanlıştır.
Allah diyor ki

O İlk’tir, Son’dur, Zâhir’dir, Bâtın’dır ve O her şeyi bilir. (QS. Al-Hadiid3)

S Bakû’nun anlamı nedir ve bunun delili nedir?
Bakû’nun anlamı, Allah’ın varlığının bir sonu olmadığıdır.
Bunun delili şudur: Eğer Allah bozulursa, o zaman Allah yeni bir varlık olur ve bu yanlıştır.
Allah şöyle buyurur: Allah’tan başka her şey yok olacaktır. (Al-Qoshosh88)

Mukholafatu lil hawaditsi’nin anlamı nedir ve bunun için kanıt nedir?
Mukholafatu lil hawaditsi’nin anlamı, Allah’ın yaratılmışlar gibi olmadığıdır.
Bunun delili şudur: Eğer Allah yaratıklar gibi ise, o zaman Allah yeni bir varlıktır ve bu yanlıştır.
Allah diyor ki

O’nun benzeri hiçbir şey yoktur ve O, her şeyi işiten ve her şeyi görendir. (Eş-Şûra Sûresi11)

Kıyamuhu binafsihi ne demektir ve bunun delili nedir?
Kıyamuhu binafsihi’nin anlamı, Allah’ın kimseye ihtiyacı olmamasıdır.
Bunun delili şudur: Eğer Allah başkasına muhtaç olsaydı, o zaman Allah zayıf olurdu ve eğer Allah zayıf olsaydı, bu yaratıkların hiçbiri yaratılmazdı ve Allah’ın zayıflığı batıldır.
Allah diyor ki

Şüphesiz Allah, âlemlerin en zenginidir (hiçbir şeye muhtaç değildir). (QS. Al-Ankabut6)

Vahdaniyetin anlamı nedir ve delili nedir?
Vahdaniyetin anlamı, Allah’ın, fiillerinde, sıfatlarında veya zatında ortağı olmayan Bir olduğudur.
Bunun delili şudur: Eğer Allah’ın bir ortağı olsaydı, ikisi arasında çekişme ve kavga olurdu ve bu da dünyanın parçalanmasına neden olurdu.
Ve barış içinde olsalar bile, her birinin yaptığı şeyde bir avantajı olurdu, bu da diğerinin zayıf veya diğerinin yaptığını yapmaktan aciz olacağı anlamına gelirdi ve bu Allah için yanlıştır.
Allah diyor ki

Eğer göklerde ve yerde Allah’tan başka ilahlar olsaydı, ikisi de helak olurdu. (QS. Al-Anbiya’22)

Ve senin Rabbin tek bir Tanrı’dır. (Bakara Suresi163)

Kudretin anlamı nedir ve bunun için kanıt nedir?
“Kudret “in anlamı, Allah’ın kendi iradesine dayanarak dilediği her şeyi yaratma ve yok etme yeteneğidir.
Kanıt şudur ki, eğer Allah Swt. zayıf bir Varlık olsaydı, bir sivrisinek bile yaratamazdı. Allah Teâlâ şöyle buyurur

Şüphesiz Allah her şeye kadirdir. (Bakara Suresi, 20)

İradenin anlamı nedir ve delili nedir?
İradenin anlamı, Allah Teâlâ’nın bir şeyi yaratmadan önce onu belirlemesidir. Bunun delili şudur: Eğer Allah Teâlâ bir şey yapmak zorunda olsaydı, o zaman Allah zayıf bir varlıktır ve eğer Allah zayıf bir varlık olsaydı, o zaman bütün bu yaratıklar yaratılmazdı.
Allah diyor ki

Ve Rabbin yarattı ve seçti. (QS. Al- Qoshosh68) O ne dilerse.

Bilginin anlamı nedir ve kanıtı nedir?
Bilginin anlamı, neyin geçtiğini, neyin olduğunu ve neyin geleceğini bilmektir.
Bunun delili şudur: Eğer Allah cahil olsaydı, o zaman yarattıklarını idare edemezdi ve eğer Allah zayıf olsaydı, o zaman yeni bir varlık olurdu ki bu yanlıştır.
Allah diyor ki:
Şüphesiz Allah, her şeyi hakkıyla bilendir. (Al-Mujaadilah7)

Hayatın anlamı nedir ve delili nedir?
Hayatın anlamı, Allah’ın varlığı sona ermeyen canlı bir varlık olmasıdır. Bunun kanıtı, eğer Allah ölü bir varlık olsaydı, o zaman evreni düzenleyecek kimse olmazdı ve şüphesiz bozulurdu.
Allah şöyle buyurur: “Allah’tan başka ilah yoktur. (Yarattıklarıyla) sürekli ilgilenen Ebedi Diri, ne uyur ne de uyuklar. (Bakara Suresi225)

Semâ’ın anlamı nedir ve bunun delili nedir?
Semâ’ın anlamı, Allah’ın işitebileceği bir şeyin vahyedilmesidir ve Allah, kulaklar veya kulak memeleri olmadan her şeyi işitebilir.
Bunun delili şudur: Eğer Allah sağırsa, o zaman O’nun bir kusuru vardır ve eğer O’nun bir kusuru varsa, o zaman Allah yeni bir varlıktır. Bu yanlış.
Allah diyor ki:

Onların sırlarını ve fısıltılarını işitmediğimizi mi sanıyorlar? Gerçek şu ki, Biz işitiriz ve elçilerimiz (meleklerimiz) her zaman onlarla birlikte not alırlar. (QS, Az-Zukhruf80)

Bashor’un anlamı nedir ve delili nedir?
Bashor’un anlamı, her şeyin Allah tarafından görülebilmesidir; Allah göz ve gözbebekleri olmadan görür.
Bunun kanıtı şudur: Eğer Allah kör ise, o zaman Allah deforme olmuştur. Eğer Allah deforme olmuşsa, o zaman Allah yeni bir varlıktır ve bu yanlıştır.
Allah diyor ki

O’nun gibisi yoktur. Ve O, her şeyi işiten ve her şeyi görendir. (Eş-Şuura Suresi11)

Kelamın anlamı nedir ve delili nedir?
Kelamın anlamı konuşmaktır. Allah harfleri ve sesleri kullanmadan konuşur.
Bunun delili şudur: Eğer Allah dilsiz olsaydı, o zaman Allah’ın bir kusuru olurdu. Eğer O’nda bir kusur olsaydı, bu Allah’ın yeni bir varlık olduğu anlamına gelirdi ki bu yanlıştır.
Allah dedi ki

Ve Allah Musa ile doğrudan konuştu. (QS. An-Nisa’164)

Allah’ın sıfatlarına inanmanın faydaları nelerdir?
Bu sıfatlara inanmanın faydaları, iyi ve kötü zamanlarda her zaman Allah’ı hatırlamak, insanlarla birlikteyken ve yalnızken her zaman Allah’tan korkmak ve bu dünyada mutluluk ve ahirette zevk kazanmak için Allah’a ibadet etmekte samimi olmaktır.

ELÇILERI TANIMAK

S Elçi kimdir?
Peygamberler, Allah’ın insanları Allah’a ibadete davet etmek, kendisine itaat edenleri cennete girmekle müjdelemek, inkâr edip yalanlayanları da cehenneme girmekle korkutmak için gönderdiği birtakım insanlardır.
Allah diyor ki

Biz peygamberleri ancak müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak gönderdik. (QS. Al-Kahf56)

Bir elçi ile bir peygamber arasındaki fark nedir?
Elçi, Allah tarafından kendisine vahiy verilen ve yaratılışa iletilmek üzere yasaları getiren belirli bir kişidir.
Peygamber, Allah tarafından kendisine vahiy verilen ve bunu yaratılmışlara iletmesi emredilmeyen kişidir.

Peygamberlerin toplam sayısı nedir?
Peygamberlerin toplam sayısını bilmek mümkün değildir, ancak Kuran’da adı geçen peygamberlerin isimlerini bilmemiz gerekir ki bu sayı 25’tir,
Adem, İdris, Nuh, Hud, Şule, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakup, Yusuf, Eyyub, Şuayb, Musa, Harun, Zülkifli, Davut, Süleyman, İlyas, İlyasa’, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa, Muhammed.

Elçilerin zorunlu özellikleri nelerdir?
Elçilerin sahip olduğu zorunlu özellikler şunlardır: Dürüst, Güvenilir, Aktarıcı,
Akıllıca.

Dürüstlüğün anlamı nedir ve kanıtı nedir?
Şıddık’ın anlamı, haberleri gerçeğe uygun olarak iletmektir. Şidik, yalanın zıddıdır) Elçilerin hepsi hem sözlerinde hem de eylemlerinde doğruydu, çünkü eğer elçiler yalan söyleselerdi ya da yalan söyleselerdi o zaman tebliğ ettikleri rehberlik yanlış olurdu.
Doğruluğun kanıtı, elçilerin apaçık mucizeleridir.


Güvenilirliğin anlamı nedir ve bunun kanıtı nedir?
Güvenilirliğin anlamı, elçilerin günahlardan ve insanların onlardan kaçınmasına neden olan tüm eylemlerden korunması ve saflığıdır, çünkü elçiler insanlığın rol modelidir. Eğer elçiler kötü işler yapmış olsalardı, insanları doğru yoldan saptırırlardı ve onları göndermenin hikmeti boşa giderdi.
Bunun kanıtı, Allah’ın bize onların izinden gitmemizi emretmesidir. Eğer haram veya mekruh işleyerek bize ihanet etselerdi, Allah bize asla haram veya mekruh işlememizi emretmediği halde, biz de haram veya mekruh işlemekle emrolunurduk.

Aktarmanın anlamı nedir ve bunun kanıtı nedir?
Tebliğin anlamı, Allah’ın tebliğ edilmesini emrettiği şeyi insanlara iletmektir. Eğer onlar, Allah’ın kendilerine emrettiği şeyi yapmaktan geri dursalardı, o zaman onları göndermenin hikmeti boşa giderdi.
Tebliğin delili şudur: Eğer peygamberler bir şeyi gizlemiş olsalardı, bize onu (Allah’ın emirlerini) gizlememiz emredilirdi ki bu, yasaklanmış ve yapanın lanetleneceği bir ihanettir.

Zeki ne demektir ve bunun kanıtı nedir?
Zekanın anlamı akıl, akıllılık ve belagattir. Fetanet, peygamberlerin doğasında var olan bir özelliktir ve onları akıllı kılar, böylece kendilerine soranlara cevap vermekte zorluk çekmezler. Kanıt şudur ki, eğer elçiler aptal olsalardı, kendilerine karşı çıkanlara açık kanıtlar ya da argümanlarla cevap veremezlerdi.

Elçilerin hangi özelliğe sahip olması imkânsızdır?
Elçilerin sahip olması imkânsız olan dört sıfat vardır: Yalan, itaatsizlik, gizlilik.
Aptal.

Elçilerin sahip olduğu jaiz niteliği nedir?
Bir havarinin sahip olma hakkına sahip olduğu jaiz özellikleri, yeme, içme, açlık, susuzluk, hastalık, satma, satın alma, ölme, yaşama, dinlenme ve mücadele etme gibi havarinin asil derecesinde bir azalmaya neden olmayan her şeydir. Dolayısıyla bir elçinin, elçi olarak gönderilme amacını ortadan kaldırabilecek özelliklere sahip olması caiz değildir. Örneğin: körlük, cüzzam ve delilik.

ELÇİLERİN MUCİZELERİ

Mucize nedir?
Mucize, insan becerisinin ötesinde olan olağanüstü bir şeydir. Mucizeler, iddiasının doğruluğunu kanıtlamak için elçi olduğunu iddia eden kişi dışında ortaya çıkmaz.

Elçilerin mucizeleri de aynı mı?
Elçilerin mucizeleri aynı değildi, ama elçilerin mucizeleri kendi halklarının koşullarına göre değişiyordu.

İsa Peygamber’in mucizesi neydi?
Allah, İsa A.S’a ölüleri hayata döndürebileceği, doğuştan kör olanları ve cüzzam hastalarını iyileştirebileceği bir mucize verdi, çünkü İsa A.S’ın zamanındaki insanlar tıp alanında ünlüydü, bu yüzden İsa A.S tıp bilgisiyle onları zayıflattı.

Hz Musa As’ın mucizesi neydi. ?
Allah, Musa As’a bir sopayı yürüyen bir yılana çevirme, yakasından güneş gibi beyaz bir ışık çıkarma şeklinde bir mucize verdi, çünkü Musa As, Firavun’a ve büyücülükleriyle ünlü kavmi İsrailoğullarına gönderildi. Böylece Musa Peygamber onların sihirlerini bozguna uğrattı ve bütün sihirbazlar Musa Peygamber’e iman ettiler. .

 

Muhammed S.A.V.’in Mucizesi Nedir?
Peygamber Muhammed’in mucizeleri çoktur, ancak en büyüğü, yazarları zayıflatabilen Kuran’dır, Kuran’a benzeyen tek bir harf bile yaratamayacaklardır.
Allah diyor ki

“De ki, eğer insanlar ve cinler bu Kur’an’ın bir benzerini yapmak üzere toplansalar, birbirlerine yardım etseler bile onun bir benzerini yapamazlar.” QS. Al-Isro’88)

Peygamberlere vahyedilen kitaplar nelerdir?
Şeriatı korumak için peygamberlere indirilen dört kitap vardır:
Zebur, Davut Peygamber’e (selam onun üzerine olsun) vahyedilmiştir.
Musa Peygamber’e (selam üzerine olsun) indirilen Tevrat.
İncil, Hz. İsa’ya (selam üzerine olsun) vahyedilmiştir.
Kur’an, Peygamber Muhammed Saw’a vahyedilmiştir.
Ayrıca peygamberlere vahyedilen başka kitaplar ya da mushaflar da vardır. Sadece bu kitaplar orijinalinden çok daha fazla değişti.

MELEKLERİ TANIMAK

Melekler nedir?
Melekler ışıktan yaratılmış, çeşitli şekillerde tezahür edebilen, önümüzden geçen ama bizim göremediğimiz, insanların yapamayacağı işleri yapabilen bilinçli varlıklardır.

Onlar asil hizmetkârlardır. (QS. Al-Anbiya’26)

Onlar ki, Allah’ın kendilerine emrettiği şeylerde O’na karşı gelmezler ve emredileni daima yaparlar. (QS. At-Tahrim6)
Melekler ne yer ne de içer.


Meleklerin nitelikleri nelerdir?
Meleklerin sıfatları, bilmekle yükümlü olmadığımız gayb âlemindedir. Allah diyor ki:

Biz melekleri ancak hak ile (azap getirmek için) indiririz, sonra onlara mühlet verilir. (QS. Al-Hjr8)

En ünlü melek kimdir?
En ünlü melekler Cibril, Mikail, İsrofil ve İzroil’dir.

CİNLERİ TANIMAK

Cin nedir?
Cinler ateşten yaratılmış varlıklardır, çeşitli şekillerde tezahür etme yetenekleri vardır, Müslüman ve kâfirleri vardır, iyi ve kötü olanları vardır, cinler kendilerini insan bedenlerine bağlayamazlar, yolda insanları rahatsız etmezler.

YARGI GÜNÜNÜ BILMEK

Kıyamet Günü nedir?
Kıyamet Günü, Allah’ın ruhlarımızı bedenlerimize iade ettiği gündür. Ve bizi ölümden sonra hayata geri döndürür.
Allah buyuruyor ki: “Sonra siz, kendisinde şüphe olmayan kıyamet gününde toplanacaksınız. (QS. Al-Jatsiyah26)

Ba’ts nedir?
Ba’s, kıyamet günü insanların, ayrıldığı bilinen bedenleriyle kabirden diriltilmesidir.
Allah şöyle buyurur: “Ve her nefis yaptığının karşılığını görsün diye. (QS. Al-Jatsiyah22)

Yaratıldığınız gibi ona geri döndürüleceksiniz. (QS. Al-A’rof29)

Sonra siz kıyamet günü (kabirlerinizden) kaldırılacaksınız. (QS. Al-Mu’minun16)

Hishab nedir?
Hisab, Allah’ın kıyamet gününde kullarının bütün amellerini hesaba çekmesidir. Allah şöyle buyurur: “Kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onu görür, kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onu görür. (QS. Al-Zalzalah7-8)

Eğer kalplerinizde olanı açıklar veya gizlerseniz, Allah onu sizin için hesaba çeker. O dilediğini bağışlar” ve dilediğini cezalandırır. Allah her şeye kadirdir. (QS. Al-Baqarah284)

Cennet nedir?
Cennet, Allah tarafından tüm iyi kulları için sağlanmış bir zevk yeridir. Meryem Suresi 61. ayette Allah tarafından açıklandığı gibi

Adn cenneti, görünmese de, çok merhametli Rab tarafından kullarına vaat edilmiştir. (QS. Maryam61)

Takva sahiplerine vaat edilen cennet bahçesinin misali şudur: Orada acılaşmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren sarhoş etmeyen şaraptan ırmaklar ve tertemiz baldan ırmaklar vardır. (QS. Muhammad15)
Allah’a ibadet edenler, Allah’tan korkanlar ve insanlara iyilik edenlerden başkası cennete giremeyecektir.

Cehennem nedir?
Orası, Allah’ın günahkâr kullarına azap etmek için ayırdığı bir yerdir. Allah diyor ki

O gün geldiğinde, O’nun izni olmadan hiç kimse konuşamayacak, böylece onlardan kimi bedbaht olacak, kimi de mutlu olacaktır. O bedbahtlara gelince, onların yeri cehennemdir; orada inleyerek nefes alıp verirler ve Rabbin başka türlü dilemedikçe, yer ve gökler durdukça orada kalacaklardır. Şüphesiz senin Rabbin, dilediğini gerçekleştirendir. Mutlu olanlara gelince, onların yeri cennettir; yer ve gök var oldukça orada kalacaklardır.” (Hud105-108)

Kim bu sefil insan?
Kimin ameli kötü olursa, Allah ona gazap eder ve onu lanetler. İşte onlar cehennem ateşinde kalacak olanlardır.
Allah diyor ki

Yakıtı insan ve taş olan, koruyucuları da Allah’ın kendilerine emrettiği şeylerde O’na isyan etmeyen ve daima emredildiklerini yapan sert ve haşin melekler olan. (QS. At-Tahrim6)

S Mutlu olanlar kimler?
Onlar, Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve ahiret gününe inanan ve iyi işler yapan kimselerdir.
Kıyamet günü onlar için cennetin kapıları açılacak ve diğer mutlu insanlarla birlikte amellerinin meyvelerini yiyerek cennete gireceklerdir.
Allah diyor ki

Allah’ın kendilerine verdiği nimetlerle sevinirler. (QS. Ali İmran170)
Ve onlara denilir ki,

(Onlara de ki:) “Yaptıklarınıza karşılık olarak afiyetle yiyin, için.” (QS. Al-Mursalat43)

İşte bu, yaptıklarınıza karşılık size miras bırakılan cennettir. Cennette yemeniz için meyveler vardır. (QS. Az-Zuhrut72-73)

PEYGAMBERİ TANIYIN

Peygamber Muhammed (sav) kimdir?
O, insanlara rehberlik etmek ve onları şirk karanlığından çıkarmak için Allah tarafından hidayet ve hak din ile gönderilen Peygamberlerin Mührü ve Resullerin Önderidir.

Muhammed’in yaşam tarihinin hangi dönemidir.
Peygamber Muhammed’in yaşam öyküsü ile ilgili olarak 3 şey vardır
1. Doğumundan başlayarak elçi olarak gönderilmesine kadar.
2. Elçi olarak gönderilmesinden başlayarak hicretine kadar.
3. Hicretinden ölümüne kadar.

Muhammed’in hayatının ilk döneminin özeti nedir?
Muhammed Peygamber, babasının ölümünden sonra (henüz anne karnındayken) fil yılında Mekke’de doğmuş, Muhammed Peygamber’in annesi o 6 yaşındayken ölmüş ve Muhammed Peygamber’e dedesi Abdül Muttalib bakmış, daha sonra amcası Ebu Talib bakmıştır. Peygamber Muhammed S.A.V., 9 yaşındayken amcasıyla birlikte Levant’a gitti. Peygamber Muhammed Saw.

Levant’a ikinci kez gittikten sonra Siti Khadijah ile evlendi. Siti Hatice 25 yıl boyunca peygambere eşlik etti, İbrahim adlı oğlu hariç peygamberin tüm oğullarının ve kızlarının annesiydi.

Peygamberin kaç oğlu ve kızı vardı?
Peygamber Muhammed’in (sav) oğullarının ve kızlarının sayısı 7 idi, yani

1. Abdullah
2. Qasim
3. İbrahim
4. Fatıma
5. Zainab
6. Ruqayah
7. Ummi Kultsum

Muhammed’in hayatının 2. döneminin özeti nedir?
Peygamber Muhammed 40 yaşındayken Allah onu elçisi olarak atadı. Sonra üç yıl boyunca gizlice vaaz verdi. Bundan sonra, Allah’ın emrine dayanarak açıkça vaaz verdi. Sonra Allah Teâlâ’nın hidayet ettiği kimseler iman ettiler ve bazıları da muhalefet ettiler. Vaazları sırasında pek çok işkenceye maruz kalmıştır.

Daha sonra Kureyşliler Peygamber Efendimiz’i öldürmeye karar verince Medine’ye hicret etti. Mekke’de 13 yıl kaldıktan sonra halkını Allah’a ibadet etmeye ve putlara tapmayı bırakmaya davet etmek için Medine’ye hicret etti.

Muhammed Peygamber Medine’ye kimlerle birlikte hicret etti?
Peygamber, Ebu Bekir Es-Sıddık ile birlikte Medine’ye hicret etti. Gece evinden çıktı, Ali bin Ebi Talib’i yatağında (uyurken) bıraktıktan sonra 3 gün boyunca Tsur mağarasında saklandı.

Peygamber’in hayatının 3. döneminin özeti nedir?
Peygamber’in hicretinden sonra insanları İslam’a davet etti ve hicret yolculuğunun ortasında Peygamber’e Allah tarafından cihat etmesi emredildi. Peygamber, Mekke’nin açılışına ve insanların akın akın Allah’ın dinine girmesine kadar 27 savaşa katıldı. Daha sonra Peygamber Medine’ye döndü ve orada hicri 11. yılın Rebi’ul Evvel ayında vefat etti ki bu da miladi 633 yılına denk gelmektedir. Peygamber öldüğünde 63 yaşındaydı.

HULAFAURRASİDİN’İ TANIYIN

Peygamberin ölümünden sonra İslam’ın yayılmasından kim sorumluydu?
Bu Khulafaur Rashidin, onlar

1. Seyyidina Ebubekir Eş-Şıddık R.a.
2. Seyyidina Ömer bin Hattab R.a.
3. Seyyidina Ustman bin Affan R.a.
4. Seyyidina Ali bin Ebi Talib Karamallahu Vecheh.

Seyyidina Ebubekir R.a’nın yaşam öyküsünün özeti nedir?
Ebu Bekir Ra, İslam’ı kabul eden ilk yetişkin erkektir. Peygamber Muhammed (sav) vefat ettiğinde, Arapların bir kısmı İslam’ı terk etti (irtidat etti), bu yüzden İslam’a dönene kadar onlarla hemen savaştı. Bundan sonra birliklerini İran ve Şam’ı kurtarmaya gönderdi.
Daha sonra hicri 13 yılında 63 yaşındayken Medine şehrinde vefat etti. Halifeliği 2 yıl, 3 ay ve 9 gün sürmüştür.

Seyyidina Ömer bin Hattab R.a’ın hayat hikayesinin özeti nedir?
Ömer bin Hattab davranış ve adalet konusunda en iyisiydi, aynı zamanda Emirul Mukminin (müminlerin lideri) olarak adlandırılan ilk kişiydi. Hicri takvimi yapan oydu, aynı zamanda (taciz edildiğinde) dini koruyan ilk kişiydi ve Pers imparatorluğunun hükümdarı da ondan korkana kadar herkes tarafından korkuluyordu. Ömer bin Hattab’ın halifeliği sırasında Irak, Şam ve diğer şehirlerin kurtarılması görkemliydi.
Camide sabah namazı kılarken Mecusi olan Ebu Lu’lu’ah tarafından bıçaklandığı için öldü, öldüğünde yaşı 63 idi, Peygamber Muhammed Saw’ın mezarının yanına gömüldü. halifeliği 10 yıl 6 ay hapis 2 gün sürdü, ikinci Khulafaur Rashidin idi.

Seyyidina Osman R.a’nın hayat hikayesinin özeti nedir?
Osman bin Affan üçüncü Hulefayı Raşidin’di, peygamberin iki kızı Rukuyye ve Ümmü Külsüm ile evliydi, halkına karşı dostane ve sevecen bir insandı ve ayrıca İslam’ı güçlendirmek ve cihatta insanlara yardım etmek için malının çoğundan vazgeçti. Osman bin Affan’ın halifeliği sırasında ikinci Pers imparatorluğu sona erdi ve İslam doğuda Hindistan’a, batıda Atlas Okyanusu’na kadar yayıldı. Hayatının sonunda, Araplar arasında bir bölünme oldu ve bunun sonucunda evini kuşattılar, ta ki hicri 33 yılında Kur’an okurken öldürülene kadar. O sırada 82 yaşındaydı ve naaşı Baki’ mezarlığına defnedildi. Halifeliği 13 yıl 12 gün sürmüştür.

Seyyidina Ali bin Ebi Talib’in yaşam öyküsünün özeti nedir?
Seyyidina Ali bin Ebi Talib dördüncü halifeydi, Allah Resulü’nün kızı Seyyide Fatıma’nın kocasıydı. Cesur ve güzel konuşan bir kişiydi, Peygamberle birlikte Abuk savaşı hariç tüm savaşlara katıldı. Aibar topraklarını açan savaş lorduydu.
Halifeliği sırasında Müslümanları bölen birçok iftira vardı. Bu yüzden Muaviye ile en ünlüsü Sıffin savaşı olan birkaç savaşta savaştı – aralarında hiç kimse kazanamadı – ta ki Havariç ortaya çıkana kadar.
Seyyidina Ali’yi Hicri 40 yılında Küfe mescidinde gizlice öldürdüler ve o sırada 63 yaşındaydı. Halifeliği dört yıl, dokuz ay ve sekiz gün sürmüştür. “Velhamdu lillahi rabbil alemin”.